Deepfakes op de werkvloer

Vroeg of laat gaat het waarschijnlijk een keer gebeuren; een deepfake die je medewerkers op zijn zachtst gezegd beïnvloedt. Wat kan en/of moet je daar als werkgever tegen doen?

Deepfakes op de werkvloer

Blog van AVN

07 jan 2022

Deepfake

Met gebruikmaking van geavanceerde technologische hulpmiddelen worden bestaande beelden en/of geluiden gemanipuleerd waardoor deze niet of nauwelijks meer van echt zijn te onderscheiden. Deepfakes kunnen helaas op tal van manieren worden ingezet met slechte bedoelingen waar je ook als werkgever mee geconfronteerd kunt worden. Daarbij valt o.a. te denken aan fraude, het verspreiden van misinformatie en pesten/haatzaaien en discriminatie. Uit recent onderzoek is gebleken dat deepfakes een behoorlijk ontwrichtende werking kunnen (gaan) hebben en dat de problematiek gaat toenemen.

Wat kan je als werkgever doen?

Nepbeelden van medewerkers of een super echt lijkende video van de directeur met een onwenselijke boodschap; je moet er niet aan denken, zeker niet als dergelijke beelden in feite ook nog eens door een ander dan de formele afzender worden verspreid. Het versturen van een email uit iemand anders zijn naam/account schijnt bijvoorbeeld kennelijk eenvoudig te zijn. Als het even kan wil je dat dus voorkomen, maar hoe?

Hoewel het bestaande recht ook al behoorlijk wat regels stelt aan deepfakes, is volgens onderzoekers ook de wetgever aan zet. Het is echter de vraag of je dat moet afwachten en/of dat überhaupt een adequate oplossing biedt. Wij denken dat je als werkgever ook zelf het nodige kunt doen, zoals:

  • Maak deepfake problematiek intern bespreekbaar. Awareness is erg belangrijk;
  • Neem ook een duidelijk verbod op in bijv. een personeelsreglement voor het maken en/of verspreiden van nepberichten;
  • Zorg voor een laagdrempelige meldingsplicht bij een vermoeden van een deepfake; en
  • Blokkeer -zoveel mogelijk bedrijfsmatig- software waarmee deepfakes kunnen worden gemaakt.

Voorkomt dit alle problemen? nee, waarschijnlijk niet, maar het helpt wel. De kans op bedrijfsschade neemt immers wat af en je voldoet hiermee eerder aan je (vergaande) zorgplicht om te voorkomen dat medewerkers in de uitoefening van hun werkzaamheden schade lijden.

Verbod op privégebruik?

Ten slotte is het te overwegen waard om samen met je medewerkers na te denken over een verbod op privégebruik van zakelijke accounts en servers. Iedereen heeft tegenwoordig 24/7 toegang tot internet, apps en email etc. Daar is uiteraard niks mis mee, maar dat hoeft niet per se via de werkgever te lopen en geregeld te worden. We zeggen niet dat je daarmee alle problemen voorkomt, maar het maakt de kans wel weer iets kleiner. Het helpt namelijk ook datalekken en hacks tegen te gaan.

Interessante en/of vergelijkbare artikelen

Wellicht zijn ook onderstaande artikelen voor jou interessant:

Blog van AVN

07 jan 2022

© 2024 Advocaten van Nu