Wetsvoorstel wijziging van re-integratieverplichtingen

De inkt van ons vorige nieuwsbericht is nauwelijks droog of er ligt alweer een nieuw wetsvoorstel: re-integratie in 2e spoor en een nieuwe ontslaggrond.

Wetsvoorstel wijziging van re-integratieverplichtingen

Nieuws van AVN

18 okt 2023

Doel 

Doel van het voorstel is -kleine en middelgrote- werkgevers eerder duidelijkheid te geven tot welk moment zij de eigen functie van de zieke werknemer voor hem beschikbaar moeten houden. Daarnaast krijgen werkgevers en werknemers meer duidelijkheid over het te volgen spoor en de mogelijkheid tot vervanging van de werknemer in het 2e ziektejaar.

2e spoor

Geregeld wordt -kort gezegd- dat partijen meer mogelijkheden krijgen om vanaf de start van het 2e ziektejaar zich alleen te richten op re-integratie in het 2e spoor, dus re-integratie bij een andere werkgever. Afsluiting van het 1e spoor is mogelijk indien de werknemer daarmee instemt of na toestemming van UWV.

Extra ontslaggrond

Er wordt ook een nieuwe redelijke grond voor ontslag gecreëerd waarop de werkgever in geval van afgesloten re-integratie in het 1e spoor een beroep kan doen -na afloop van het opzegverbod-, zowel in de situatie dat de werknemer nog ziek is als in de situatie dat de werknemer volledig hersteld is. Het UWV toetst dan ten eerste of het opzegverbod bij ziekte of bij afgesloten 1e spoor re-integratie, niet langer van toepassing is. Het UWV toetst ook of aannemelijk is dat de werkgever naar verwachting binnen 13 weken geen arbeidsplaats beschikbaar heeft in eigen werk of in aanpaste eigen werk voor de betreffende werknemer.

Periode van loondoorbetaling tijdens ziekte

Hoewel veelvuldig vanuit werkgevers is gevraagd om ook wat aan de (lange) verplichte periode van loondoorbetaling tijdens ziekte te doen, wordt daar met dit voorstel geen verandering in gebracht. Die periode -en het bijbehorende opzegverbod- blijft dus vooralsnog staan op 104 weken.

Meer weten?

Het is dus nog geen wet en wij houden je uiteraard op de hoogte van het vervolg. Wil je niettemin nu al meer weten over dit of het andere recente wetsvoorstel dat nu ter consulatie voor ligt, klik dan hier, of neem even contact met ons op.

 

Nieuws van AVN

18 okt 2023

© 2024 Advocaten van Nu