Misbruik van proeftijd

Een ontslag in de proeftijd wordt door werknemers nogal eens als onrechtmatig ervaren. Dat betekent niet dat een dergelijk ontslag ook onrechtmatig is. Wanneer is sprake van een uitzondering, misbruik en wat zijn dan de consequenties?

Misbruik van proeftijd

Blog van AVN

11 sep 2024

Proeftijd

Weet je niet precies wat een proeftijd beding inhoudt en/of ben je benieuwd naar belangrijke weetjes over de preftijd, lees dan (eerst) het bericht ‘Proeftijd weetjes’.

Misbruik van bevoegdheid

In sommige gevallen kan een beroep op een proeftijdbeding onrechtmatig zijn. Zo mag er geen sprake zijn van misbruik van bevoegdheid evenmin mag de opzegging in strijd zijn met een discriminatieverbod.

Van strijd met een discriminatieverbod is bijvoorbeeld sprake wanneer de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd wordt beëindigd vanwege de zwangerschap van een vrouwelijke werknemer of vanwege een chronische ziekte of handicap van de betreffende werknemer. Van misbruik van bevoegdheid is maar zelden sprake. Hiervoor zijn zeer specifieke omstandigheden vereist, zoals bijvoorbeeld de situatie dat de werkgever er bij de werknemer op heeft aangestuurd om zijn/haar arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij de voormalig werkgever op te zeggen, om vervolgens tijdens de proeftijd de arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische omstandigheden te beëindigen.

Gevolgen

In (onder meer) die situaties kan de werknemer de rechter verzoeken om de opzegging te vernietigen (ongedaan te maken) of om de werkgever te veroordelen tot betaling van een billijke vergoeding ter compensatie van het (voortijdige) baanverlies.

Depressie en chronische nekklachten

Twee recente voorbeelden maken nogmaals duidelijk dat er niet snel sprake is van een onrechtmatig einde van de arbeidsovereenkomst. De ene zaak betrof een werknemer met depressie en de ander een met nekklachten. Daaruit blijkt nogmaals dat de werknemer voldoende aannemelijk zal moeten maken dat de werkgever op de hoogte is van de betreffende klachten ten tijde van de opzegging, dat die klachten toen al chronisch waren, dat de werkgever zich daarvan bewust was én om die reden het dienstverband wilde beëindigen. Dat is nogal een drempel, die maar zelden gehaald wordt. Klik desgewenst hier voor een van de recente uitspraken.

Twijfel?

Heb je bijvoorbeeld een -via een headhunter- binnengehaalde medewerker die nog in zijn proeftijd zit en/of is de betreffende medewerker ziek en twijfel je over diens inzetbaarheid en over wat je kan/mag/moet doen, aarzel dan niet om even te bellen of te mailen. We denken graag met je mee.  

*Afbeelding via Pixabay

Blog van AVN

11 sep 2024

© 2024 Advocaten van Nu