Trends op de werkvloer: Van quiet quitting tot rage applying

In het nrc van afgelopen weekend zijn 4 interessante trends op de arbeidsmarkt besproken. Waarom je daar meer over wilt weten, lees je hier.

Trends op de werkvloer: Van quiet quitting tot rage applying

Blog van AVN

10 sep 2023

Wellicht heb je al weleens gehoord van de termen in de titel, maar weet je niet wat ze inhouden en/of wellicht heeft je organisatie er last van. In beide gevallen reden genoeg om verder te lezen.

Verstoorde werk-privébalans

Steeds meer werknemers kampen met burn-outklachten en ervaren werkstress. Een belangrijke oorzaak daarvan is een verstoorde werk-privébalans, die op haar beurt weer wordt veroorzaakt door o.a. social media, prestatiedruk en het gevoel altijd 'aan' te moeten staan. Organisaties zouden zich daar volgens dit artikel in nrc op moeten aanpassen om te voorkomen dat ze veelvouldig te maken krijgen met onderstaande situaties: 

Quit quitting

Dit is slechts het minimale doen. Medewerkers nemen geen extra verantwoordelijkheden en gaan er niet langer (vol) voor op het werk. De oorzaak is vaak een gebrek aan waardering.

Loud leaving

Loud leaving is kort gezegd het actief verkondigen dat je stopt met werken die dag omdat je niet langer (zo veel en zonder beloning) wilt overwerken.

Rage applying

Indien een medewerker uit frustratie over zijn of haar werk lukraak gaat solliciteren, dan noemt men dat rage applying.

Quit hyring

Ten slotte bestaat er nog het fenomeen Quit hyring. Daarvan is sprake indien organisaties zelf werkzaamheden toevoegen aan andere functies. Dit is in opkomst doordat vacatures moelijk vervuld worden.

Nrc

In het artikel wordt uitgebreid stilgestaan bij deze trends en de gevolgen voor werkgevers. Doe er je voordeel mee!

Blog van AVN

10 sep 2023

© 2024 Advocaten van Nu