Tien tips voor een geslaagde mediation

Mediation is een belangrijk proces om conflicten op te lossen en tot een gezamenlijke overeenkomst te komen. In deze blog volgen enkele tips voor werkgevers en werknemers voor een geslaagde mediation.

Tien tips voor een geslaagde mediation

01 dec 2023

Zoals in eerdere blogs al aangegeven, is mediation een belangrijk proces om conflicten op te lossen en tot een gezamenlijke overeenkomst te komen. Steeds vaker geven werkgevers en werknemers de voorkeur aan mediation boven een procedure. Niet alleen is mediation goedkoper dan een procedure; bij een mediation wordt in de regel een gezamenlijke overeenkomst gesloten waar partijen achterstaan. Hieronder wat tips voor een geslaagde mediation.

Mediation is een belangrijk proces om conflicten op te lossen en tot een gezamenlijke overeenkomst te komen. In deze blog volgen enkele tips voor werkgevers en werknemers voor een geslaagde mediation.

1. Kies een gekwalificeerde mediator

Een gekwalificeerde mediator is essentieel voor een succesvolle mediation. Kijk dus goed bij de keuze van de mediator; is deze goed opgeleid en heeft de mediator ook ervaring met soortgelijke conflicten?

2. Bereid je voor op de mediation

Beide partijen dienen goed voorbereid te zijn. Denk na over je belangen, doelen en mogelijke oplossing. Dit zal de mediation efficiënter maken.

3. Communiceer effectief

Luister actief naar de andere partij en communiceer duidelijk je eigen standpunt en belangen. Vermijdt het gebruik van beschuldigende taal en blijf respectvol. Zelf als de emoties hoog oplopen.

4. Stel open vragen

Open vragen bevorderen een diepgaande discussie en moedigen de betrokkenen aan om hun gedachten en gevoelens te delen. Vermijdt gesloten vragen die slechts een ja/nee antwoord opleveren.

5. Focus op belangen, niet op posities

Kijk goed wat de werkelijke belangen zijn in plaats van vast te houden aan starre posities. Dit opent de deur naar creatieve oplossingen.

6. Wees flexibel

Het is belangrijk om bereid te zijn compromissen te sluiten en open te staan voor verschillende oplossingen. Flexibiliteit bevordert een positieve sfeer tijdens de mediation.

7. Probeer emoties onder controle te houden

Emoties kunnen hoog oplopen tijdens een conflict, maar het is belangrijk om ze onder controle te houden. Mediators zijn getraind om emoties te herkennen en te helpen bij het omgaan ermee.

8. Werk aan een win-winsituatie

Streef naar een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. Dit bevordert de duurzaamheid van de overeenkomst. Een win-winsituatie is vaak het beste resultaat van mediation.

9. Zoek naar gemeenschappelijke grond

Identificeer gedeelde belangen en doelen om een basis te leggen voor overeenstemming. Het benadrukken van overeenkomsten kan de kloof tussen partijen helpen overbruggen.

10. Documenteer de overeenkomst

Zodra een overeenkomst is bereikt, dient er zorggedragen te worden voor een duidelijk en helder document. Dit voorkomt misverstanden in de toekomst en biedt een referentiepunt voor beide partijen. De mediator kan hierbij uiteraard ondersteuning geven.

Door bovenstaande tips te volgen, kun je als werkgever en werknemer de kans echt vergroten op een succesvolle mediation waarbij beide partijen tevreden zijn met de bereikte overeenkomst.

Mocht je vragen hebben over mediation, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.

Meer weten?

Lees ook onze eerdere blogs over mediation:

01 dec 2023

© 2024 Advocaten van Nu