Een week stage bij Advocaten van Nu

Twee leerlingen uit VWO 4 vertellen over hun ervaringen bij Advocaten van Nu

Een week stage bij Advocaten van Nu

Blog van AVN

06 jul 2021

Enige tijd geleden vroegen Iris (het nichtje van David) en Mirte of zij een weekje stage mochten lopen bij Advocaten van Nu. Iris en Mirte zitten op de Vrijeschool Zuthpen waar zij bezig zijn met behalen van hun VWO-diploma. Bij de Vrijeschool Zutphen worden de leerlingen in het bijzonder gestimuleerd om hun cognitivieit, inventiviteit, originaliteit en creativiteit te vergroten. En dat hebben wij kunnen merken :-)

In het "nagespeelde dossier" hadden Iris en Mirte al vanaf dag 1 "Advocatenbureau Witvliet & Kruip" opgericht inclusief logo en de slogan "Alles voor u, nu" (uiteraard met een knipoog naar Advocaten van Nu).

Hieronder een blogje van Iris en Mirte over hun ervaringen met Advocaten van Nu tijdens de stageweek. Een van hun aanbevelingen was om op onze website nog meer aandacht te besteden aan “het persoonlijke”. Het delen van het blogje van Iris en Mirte is hierin al een eerste stap waarmee een klein kijkje in de keuken van Advocaten van Nu wordt gegeven vanuit de visie van deze twee toppers.

Blog - Onze week bij Advocaten van Nu

De afgelopen week hebben wij (Mirte en Iris, leerlingen uit 4 vwo) stage gelopen bij Advocaten van nu. Lees over onze ervaringen!

Stage lopen is altijd een ervaring, eerst het proces van aanvragen moeten doen, afgewezen of aangenomen worden en daarna voor de eerste keer in een echte werkomgeving rondlopen. Bij een advocatenbureau stage lopen leek ons echt passend. We zijn beide geïnteresseerd in rechten en life sciences. We hoopten deze week een idee te krijgen van wat een advocaat nou eigenlijk doet in een normale werkweek en dat hebben we zeker gekregen!

Op maandagochtend hebben we meteen een online meeting met David Lagarrigue waarin we het hadden over onze opdrachten voor de komende week. We zouden onze eigen fictieve ‘zaak’ mogen behandelen via de mail en elke dag een juridische vraag krijgen die we moeten beantwoorden. David zou advies geven over onze mails en uitleggen hoe verder te gaan. Ook hebben we tijdens dit gesprek een interview afgenomen. David vertelde enthousiast over zijn loopbaan en werk, dat was echt een goed begin van de week. We hadden er meteen helemaal zin in! Al snel na onze meeting kregen we de eerste mailtjes binnen, om de eerste te beantwoorden gebruikten we vooral wat we gehoord hadden in het interview. Het was lastig maar ook heel leerzaam om zelf te moeten beginnen. Toen we het advies gekregen was het meteen duidelijk wat goed was en wat verbeterd kon worden. We konden met de uitleg meteen verder zonder dat de stappen voorgekauwd waren, er was nog genoeg om zelf uit te zoeken en toch snapten wat de bedoeling was.

Ook dinsdag werkten we vanuit huis via de mail, voor onze cliënt moesten we een opdrachtbevestiging opstellen waar meteen enthousiast op gereageerd werd. Ook de vraag van de dag ging best goed, door onderzoek te doen naar de vraag leerden we meteen ook over de regels omtrent het onderwerp. 

Op woensdag mochten we naar het kantoor in Den Bosch komen. We kwamen aan bij een groot, ruim gebouw waarvan een verdieping bij Advocaten van Nu hoort. Een beetje nerveus liepen we de wenteltrap op waar we meteen vrolijk werden ontvangen en naar Davids kantoor geleid. Hij legde meer uit over de verdere stappen in onze ‘zaak’ en vroeg na of het allemaal lukte. 

Daarna werden we naar een groot, licht kantoor gebracht van een van de advocaten die vandaag thuis werkte. Hier konden we onze laptops opzetten. Er waren die dag vier interviews gepland waarvan twee online. 

De eerste was met Suzan de Lange en daarna met Ton Hendriks. Op het kantoor zelf was Jadeena Janssen aanwezig die we in haar kantoor interviewden. We hadden besloten iedereen dezelfde soort vragen te stellen om te zien hoe de antwoorden verschillen. 

Het was duidelijk dat dezelfde waardes belangrijk werden gevonden maar ieder er toch op een eigen manier naar keek. ‘Wat is het belangrijkste tijdens communicatie?’ was een vraag die we aan iedereen hebben gesteld. ‘Luisteren’ was volgens iedereen het meest van belang en toch waren er verschillende redenen. “Ik wil duidelijk hebben wat de klant echt wil voordat ik oplossingsgericht ga kijken.” of  “Zo wordt het helderder welke componenten er allemaal meespelen en invloed hebben op de zaak.” 

Ook Sabine Schenkels hebben we geïnterviewd, “Ik voel me hier echt thuis.” vertelde ze ons, “Grote bedrijven zijn veel onpersoonlijker.”  

Ook donderdag zouden we naar het kantoor komen. Weer hadden we een gesprek met David over de vooruitgang in onze zaak waar hij ons uitlegde wat er in een vaststellingsovereenkomst moet komen te staan. Ook konden we nog wat vragen stellen over de rechtsvorm en organisatie van Advocaten van Nu. 

Vrijdag waren we bezig met het afronden van onze opdrachten, de vraag van de dag ging voor de eerste keer foutloos. Dat voelde zeker als een goede afsluiting. We beginnen na alle tips echt door te krijgen hoe we goede antwoorden kunnen vinden op dit soort juridische vragen. Het lezen van officiële stukken gaat al een stuk makkelijker. De ‘zaak’ van onze cliënt is ook tot een goed einde gekomen onder begeleiding van David.

We hebben het echt naar ons zin gehad deze week en een kijkje kunnen nemen in de wereld van de advocatuur. Het was heel leerzaam en de opdrachten interessant, we werden niet onder- of overschat,  de uitleg was ontzettend behulpzaam en de mensen super aardig. 

Hartstikke bedankt voor deze week Advocaten van Nu!

Iris en Mirte

Blog van AVN

06 jul 2021

© 2024 Advocaten van Nu