Met dank aan ChatGPT

Je zult er waarschijnlijk wel al van hebben gehoord: 'ChatGPT', de zelflerende slimme chatbot, maar wat kan die voor ons advocatenkantoor betekenen?

Met dank aan ChatGPT

Blog van AVN

27 jan 2023

ChatGPT

Deze slimme chatrobot is ontwikkeld door OpenAI en is gespecialiseerd in het chatten met mensen. Met ChatGPT kun je teksten laten genereren en antwoord krijgen op talloze vragen. 

Te gebruiken voor advocaten?

Om 'van nu' te blijven heb ik het uiteraard ook geprobeerd. Ik heb ChatGPT de vraag gesteld of hij in een blogje van ongeveer 500 woorden wil uitleggen wat hij kan betekenen voor ons advocatenkantoor en ik kreeg dit als antwoord:

ChatGPT is een krachtige taalmodel dat kan worden gebruikt door advocaten in verschillende scenario's. Een van de belangrijkste toepassingen is het automatiseren van documentgeneratie. Dit kan tijd besparen en fouten verminderen bij het opstellen van juridische documenten, zoals contracten en processtukken. ChatGPT kan ook worden gebruikt voor juridische onderzoek. Het model kan snel relevante informatie vinden in wetten, regels en jurisprudentie. Dit kan helpen bij het voorbereiden van zaken en het versterken van juridische argumenten.

Verder kan ChatGPT ook worden gebruikt voor juridische klantenservice. Het model kan worden getraind om veelvoorkomende vragen van klanten te beantwoorden en hen te helpen bij het navigeren door de juridische systemen. Dit kan de efficiëntie van de advocatenkantoor verhogen en klanttevredenheid verbeteren.

ChatGPT kan ook worden gebruikt voor het opstellen van contracten en brieven. De virtuele assistent kan worden geprogrammeerd om juridische terminologie en documentopmaak te begrijpen, waardoor de advocate snel een professioneel document kan opstellen. Dit kan ook worden gebruikt voor het opstellen van juridische argumenten en strategieën.

Tot slot kan ChatGPT ook worden gebruikt voor juridische educatie. Het model kan worden getraind om juridische concepten uit te leggen en voorbeelden te geven, wat kan helpen bij het onderwijs van studenten en het bijhouden van kennis bij ervaren advocaten.

In samenvatting, ChatGPT kan een waardevolle aanvulling zijn voor advocatenkantoren door te helpen bij documentgeneratie, juridisch onderzoek, klantenservice en educatie. Het kan tijd besparen en fouten verminderen, en de efficiëntie en klanttevredenheid verhogen.

Onze toekomstige collega? 

Een blogje schrijven is zoals je leest voor ChatGPT geen enkel probleem. Voor ingrijpende toepassing zoals het opstellen van processtukken, is echter nog wel een weg te gaan. Los daarvan is er (nog) het nodige op het gebruik van ChatGPT af te dingen. Kunstmatige intelligentie (AI) is echter niet meer weg te denken en zal alleen maar toenemen. Dat betekent dat ook de toepassingsmogelijkheden beter zullen worden. ChatGPT zal ons ( hopelijk ;-) ) niet vervangen, maar ik zie hem wel graag als nieuwe collega op kantoor.

Blog van AVN

27 jan 2023

© 2024 Advocaten van Nu